Káva je radost
Nejsme jen prodejci, poradíme a doporučíme.
Káva Lavazza Qualita Oro je opravdu vyjíměčnou 100% Arabikou ze střední Ameriky. Skvěle upražené zrno, jemné, měkké vytvořené pro znalce kávy.
Více informacíZnačka Lavazza je známým symbolem italského espessa. Už více než sto let je cílem této společnosti rozšiřovat aroma a kvalitu italské kávy po celém světě. Procedura výroby je kontrolována již od výběru nejlepších zrnek až po kvalitní balení. Nezaměnitelná chuť a vůně je zaručena!
Hodnocení:
Káva se pije už stovky let, její příprava, podávání i chutě se však stále vyvíjejí. Branou kávy do Evropy byla Itálie, kde také po staletí zlepšovali její přípravu.
Zhruba před sto lety sestrojili Italové první přístroj na espresso - dnes podle odborníků nejdokonaleji připravený, ale i nejoblíbenější kávový nápoj. Víme však, jak jej správně uvařit? "Nejdůležitější je myslet na to, že nápoj, který pijeme, je emulze podobná vývaru. Káva se vaří. Ne vyluhuje jako čaj. Na jedné straně je voda, na druhé kávový olej - a ty musíme spojit. Teprve tak získáme z kávy všechny aromatické látky. Když ale zůstane voda od oleje oddělená, nebude vývar chutný, stejně jako když se spálí,"
Espresso = 30 mililitrů kávy a krémová pěna
Káva espresso by měla dodržet několik parametrů:
Jemně mletou kávou má 20 až 30 vteřin protékat 90 stupňů horká voda pod tlakem 9 barů Výsledkem musí být 20 až 30 mililitrů nápoje - tedy malý šálek. Pak je v emulzi až tisíc aromatických látek. Kdyby voda tekla delší dobu, lógr už nemá co dát a zkazíte tu dobrou kávu, kterou už máme. Při větším tlaku se zase oleje už spálí.
Kvalitu kávy ukáže pěna. Pokud je káva vodovější, bude pěna hodně světlá, bublinatá, nahoře poplave olej. Když je naopak kafe spálené, je v šálku hodně tmavá pěna, která se rychle ztrácí. U správného espresa musí vytékat do šálku pěna krémová. Jakmile začne dělat světlou skvrnu, už je to špatně. Káva je vlastně ovocná dřevina, a když se vyvaří to dobré, zbude jen celulóza a karcinogenní látky, vzniklé při pražení.
Můžete si to jednoduše prověřit, když si připravíte prvních 30 mililitrů kávy, pak vyměníte šálek a ze stejné kávové sedliny (lógru) uděláte dalších třicet mililitrů. Výsledkem bude nedobrá teplá kávová voda. Pokud necháte vytéci ,velké espreso‘, tedy celých 60 mililitrů, bude káva nezdravá, ale hlavně trpká a bude se lepit na patro. Pokud trváte na velkém espresu, měli byste první šálek emulze dolít horkou vodou.
Kdo si chce vychutnat opravdu dobré espreso, nesmí zapomenout předem nahřát šálek. Správný porcelánový šálek na espreso má mít úzké kónické dno, aby káva z trysek kávovaru plynule stékala po šikmé stěně a vytvořila krémovou pěnu. Ideální šálek má také tlusté stěny, které déle udrží nápoj teplý.
Informace o výrobci
Značka Lavazza je známým symbolem italského espessa. Už více než sto let je cílem této společnosti rozšiřovat aroma a kvalitu italské kávy po celém světě. Procedura výroby je kontrolována již od výběru nejlepších zrnek až po kvalitní balení. Nezaměnitelná chuť a vůně je zaručena! Výrobce: Luigi Lavazza S.p.A, Via Bologna 32 - 10152 Torino - Italy
Káva je radost
Nejsme jen prodejci, poradíme a doporučíme.
Příznivé ceny
Všechny světové značky kávy a kávovarů nabízíme za skvělé ceny.
Odběrná místa
Aktuálně nabízíme dopravu na více než 4.000+ výdejních míst.
Doprava zdarma
Při odběru zboží nad 3.000 Kč